+420 731 472 971

olomouckopecna@gmail.com

Blog

Vnímej své dýchání aneb jak začít znovu :-)

Žijeme v období, kdy lidé ve všem tom spěchu a shonu, sami sebe přistihují, že neumí dýchat. Proč mě napadlo tohle téma?!  Není to tak dávno, kdy jsem přišla na zjištění, že snad každý můj klient mi řekne: „no je fakt že dýchat neumím „. Je to přeci tak přirozený proces tělu vlastní!!! Za čím […]

Zobrazit více

Svěží pomazánka pro gurmány :-)

Po dlouhé odmlce se opět hlásím. Bohužel mě trochu zdržela technika, ale nové nápady neustále padaly i tak. Pokusím se je zde postupně umistovat. Dnes to bude opravdu chutovečka. Pomazánka je lehká, jednoduchá a zároveň opravdu gurmánská:-). Co si přichystat: 1 hrnek červené čočky 3 vetší mrkve jarní zelení cibulka kari sůl Červenou čočku si […]

Zobrazit více

Zdravé „nátěrky“ – univerzální návod

Tak jsem se po dlouhé době dostala opět ke sdílení mého kouzlení v kuchyni. Už se nám tu pomalou rozkvéta biologické jaro. Nebudu se tu moc rozepisovat o strategii biologického jara. Dnešní téma je dle nadpisu jasné. Vím, že svačinky ve stravovacím návyku je dost časté téma, a proto Vás chci zasvětit právě do tajů […]

Zobrazit více

Můžu luštěniny?

Dostáváme se se k tématu, který byl pro mě samotnou dost velkým oříškem. Neustále omývající se téma luštěnin jako přírodního zdroje bílkovin rostlinného charakteru mi pořád vrtalo hlavou. Proč?! Já jsem skupina O a tyhle věci s mým tělem moc nekamarádí. Určitě znáte jak se tělo skoro vznáší a pak horko těžko leze strava ven. […]

Zobrazit více

Káva s mlékem jako tichý zabiják – díl 2.

Po velké odezvě na první díl (káva s mlékem 1.díl) jsem se rozhodla pokračovat v rozvaze účinků kávy a tentokrát v oblasti pohybové. Proč?! Podstata je taková, že velké procento lidí reaguje hlavně na omezení hybnosti a pohybu. Dá se říct, že až tato patologie je zabrzdí a možná donutí přemýšlet nad tím co se děje. […]

Zobrazit více

5 díl: Jaké ovoce a zelenina je pro moje bříško fajn?

Ovoce i zelenina je jednou z částí našeho jídelníčku, která je všude velice zdůrazňována. Je to vlákninový a vitamínový zdroj našeho těla. Bohužel je i notoricky známo, že tyto zdroje jdou rapidně dolů a to každým rokem víc a víc !!!! Abyste pokryly náklady vašeho těla na dobrou funkci a zároveň regeneraci musely byste jíst […]

Zobrazit více

4 díl: Můžu mléko ?

Tento díl je pro mě velice klíčový. Na tohle téma mám jasný názor a nelze jej popřít ani vyloučit. Mléko je stalo v předchozím století jakým si fiktivním zdrojem vápníku nebo bílkovin co já vím?! Jde o to, že je pomyslným zdrojem, ale jen v období růstu u mláďat :-). Člověk jako jediný v dospělosti […]

Zobrazit více

3 díl: Můžu pečivo?

Tak a dneska se pustíme do velice frekventovaného tématu. Pečivo je neustále v kurzu. A co na něj říkám já ?! Popravdě nic moc. Konzumace pečiva je zase jen o tom co nás naučily babička a rodiče, a taky je to rychlá varianta při stresu a shonu. Je přeci mnohem rychlejší si vzít bagetu do […]

Zobrazit více

2.díl: Můžu maso ?

V dnešním dílu si probereme problematiku živočišných bílkovin. Zjistíte, která skupina může maso a je pro ni opravdový zdroj energie, a která skupina naopak měla přidat do jídelníčku více rostlinného zdroje. Krevní skupina je důležitým faktorem při aktivitě žaludečních kyselin a enzymů. Řídí prostředí vašeho žaludku – záleží právě na ní, zda je trávení proteinů […]

Zobrazit více

1 díl: Základní rysy jídelníčku jednotlivých krevních skupin

Jak jsem slíbila, vše bude opravdu jednoduché a pro laiky konzumovatelné :-). Pro absolutní začátečníky si jen zopakujeme co jsou krevní skupiny a jak se rozdělujeme a proč vlastně se tímto tématem zabývám. V prvním díle bych chtěla položit základní kameny pro orientaci vaší krevní skupiny. Na ulici, kde bydlí vaše krevní skupina se píše […]

Zobrazit více