+420 731 472 971

olomouckopecna@gmail.com

Káva s mlékem jako tichý zabiják díl 1

Asi ze samotného názvu mé úvahy moc nepochopíte, ale tohle je opravdu něco, co chci vynést na  světlo světa :-).

Většina mých známých a klientů o mě ví, že jsem takový detektiv Kolombo, co se týče příčiny vzniku symptomu a nemoci. Ráda se pitvám v okolnostech, jen abych našla primární příčinu.                 Už je to asi půl roku, co se mi do rukou dostala knížka od manželů Patakyových. Jedná se o oblast reflexologie, ale to jsem moc v tu dobu nevnímala z názvu knihy, který zněl :“… nečekaná odhalení – magický trojúhelník: slinivka – žlučník – dvanácterník“. Celá knížka stojí za povšimnutí a vřele ji doporučuji i laikům. Zaujala mě na první pohled. Už z dřívějších seminářů jsem věděla, že dvanácterník ( část, do které ústí žaludek a je prvním oddílem tenkého střeva) je tzv. „emoční brána“.  Ale co jsem zde chtěla tedy vynést na světlo?! Proč pití kávy s mlékem či bez ovlivňuje naše tělo nejen duševně, ale hlavně somaticky. Vše co tu píši jsou z většiny informace z knihy a za poslední půl rok se mi opravdu potvrdily i na samotných klientech. Káva je takový malý tichý vrah. Posuďte to samy.

135694

Proč se stal tento „relaxační“ nápoj pro mě i vaše zdraví takovou výstrahou?! Je notoricky známé, že káva taková je znatelně močopudná a krade z těla vodu. Ale jde o mnohem větší důsledky. Půjdeme se podívat, jak se toto požitkářství projeví postupně nejen ve vašem trávícím traktu. Více lidí už mi několikrát odpovědělo, že kávu mají rádi, že jim chutná a po jídle jim dělá dobře. Proč?! Co je na tom divného!? Prostě jen to, že káva svým kyselým pH pomáhá v žaludku trávení stejně jako žaludeční kyseliny. Bohužel ale trávení v žaludku má svá pravidla. Trávící reakce  pH změní po vstupu do dvanácterníku na zásadité. Co to znamená? No káva tohle fakt neumí, zůstává kyselá a dvanácterník uvádí touto kyselostí  do silné křeče. Následky jsou v široké škále:

  • trávení – vředy, zácpa, nadýmání, cukrovka
  • pohybové deficity – bolest beder, omezení krční páteře, migrény, karpální tunely, slabost rukou, akutní lumbago (hexešus),bolest kloubů, plochá noha

Křečí svaloviny se uzavírá jak ústí z žlučníku, tak i ze slinivky. Jaké jsou první signály omezení žlučníku :

  • nedostatek žluči ve střevě způsobí zácpu
  • uzávěrem žlučník dojde k zahuštění žluči až následným vznik kamenů, až celkovým zpomalení funkce žlučníku – někdy lidé tráví oběd až 3-4 hodiny
  • reflexní dráha žlučníku vede přez velké klouby tudiž i bolest ramen, kyčlí, kolen i vnějších kotníků signalizuje to, že žlučník nemá výhodné podmínky.

Uzávěrem hlavního ústí slinivky dochází ke znatelným projevům. Následkem abstinence slinivkových šťáv v oblasti trávení způsobí

  • hlavně silnou nadýmavost a to z čehokoli
  • Zpětným návratem důležitých tekutin slinivky do samotného orgánu, způsobí až cukrovku II typu
  •  Proces vylučování je velice důležitý pro aktivaci všech sliznic těla, a tím tedy vznikají následky jako akné, ekzémy, kopřivky. Informace pro kojící matky: pokud jste konzumentem kávy s mlékem či bez, vaše děti mohou trpět různými patologickými projevy pokožky či špatným přibýváním na váze
  • Dlouhodobě může dojít i k samotnému úbytku svalů a to platí i u dospělého člověka.

Dvanácterník ani slinivka nejsou posledními orgány, které podléhají kávě. Následují ledviny. Káva obsahuje vysoké procento kyseliny šťavelové. Z jedné kávy s mlékem či bez, trvá ledvinám až 3 dny než kyselinu vyloučí. Pokud se setkáme s člověkem, který konzumuje kávu, tak Vám potvrdí, že množství je  minimálně 1-2 kávy denně. Následkem tohoto přetížení vznikají v ledvinách usazeniny, které působí velké bolesti ve svalech podél celé páteře( reflexní dráha ledvin). A tady ani masáž nepomůže.

Zásadní informací pro vás je, že tyto reakce způsobí jakékoli kávoviny a mlékoviny i rostlinného charakteru. Chemické složení prostě vyvolá v trávení absolutní zmatek. Tudíž pokud i přes toto varování si kávu dopřejete, dodržujte minimálně pravidlo : 1 kávu max. 2 x týdně, 1 hodinu po jídle. Pokud možno bez mléka. I hodinu po kávě by neměl být přidán produkty mléčného charakteru. Proč to zmiňuji? Častým zvykem je káva se zákuskem a šlehačkou :-). Já vždycky říkám klientům, pokud pijete kávu a jedno jestli s mlékem nebo bez, tak si představte jako byste do sebe dávali koncentrované SAVO. Už tahle představa vyvolá dost děsivý výraz v obličeji.

Mimochodem, nevím zda se k vám donesla informace, že jsme jediní tvorové, kteří konzumují mléko v dospělosti. Náš trávicí trakt umí rozložit mléko jen do věku 6 let. Samozřejmě, že je v období růstu zdrojem pro vývoj, ale v dospělosti už je spíš dosti velkou zátěží pro tlusté střevo a ledviny. Pokud tam hledáte nějaké bílkoviny, tak myslím, že najdete akorát kupu řepkových olejů, které zahlení v těle co mohou. Pokud máte doma kravičku nebo kozičku, pak asi mléko zdrojem výživy bude, ale i tak dospělému člověku moc neprospěje.

Malá psychologická úvaha proč člověk vůbec začne pít kávu

Já sama jsem vytvořila základní teorie. Je to hlavně o psychickém a sociálním nastavení.

1) Kde vznikl samotný začátek?! Kdy se vlastně člověk dostal k tomu že si dá kávu? Roky tradic naší společnosti nás učí spojovat setkání přátel, rodiny i známých s kávovým dýchánkem. Už po boku kávy sdílely příjemné chvíle naše babičky. Nevím zda se Vám stávalo to co v naší rodině, ale za úvahu to stojí. Vždy když přišla návštěva, okamžitě padla otázka? “ Dáš si kafe?“. Sešlost dospěláků se usadila v kuchyni a děti byly vykázáni do svých pokojů nebo k televizi, jen aby nebyly součástí sdílení externích informací, které prý nepatří do dětských uší (“ byla by si chytrá jak rádio!“). Už v tom je zasytí prvního semínka. Malé dítě si samo vytvoří teorii: “ abych mohl zůstat v dospělácké společnosti stačí začíst pít kávu“. Stejně jako kouření a alkohol je i káva prostředek proto, aby se děti rychleji dostaly na úroveň dospělých. Samy připustíte, že v případě alkoholu a kouření není o co stát. A tím chci potvrdit i to, že ani káva není dobrou variantou, a jak se říká ani menším zlem.

2) Všichni jsem si vědomy dnešní předimenzované vytíženosti a pracovního shonu, ve kterém se dlouhodobě pohybujeme. Je to na delší konverzaci, ale já se vrátím opět ke kávě. Hrneček s kávou se pro nás v mozku stal jakým si červeným tlačítkem PAUZA. Copak tento nápoj je tím samotným svolením se zastavit?! Copak si samy nejsme schopni dopřát odpočinek?! Sednout si na zadek a oddechnout si?! Opravdu potřebujete vypít směs, která vám přinese další komplikace. Kombinací se stresem a strachem je to opravdu vražedné. Proč si tedy do oblíbeného hrníčku na kávu nedáme tekutinu tělu vlastní…třeba vodu :-) a můžeme i teplou :-).

Samy si přeberte v hlavě, proč nechat kávu ve svém životě. Nejsem zastáncem zákazů. OPRAVDU. Zakázané ovoce přeci nejvíce chutná. Ale pokud člověka trápí zdraví v široké škále nabídky, měl by opravdu zvážit, zda chce tímto tělo podpoří nebo ne. Samy jsme zodpovědní za své zdraví.

Co bylo podstatou tohoto sdílení?! Chci vám jen poukázat, že pro příčinu vašich zdravotních problémů nemusíte chodit daleko. Jak se říká. “ Pod lampou je největší tma.“ 😀