+420 731 472 971

olomouckopecna@gmail.com

Zdravé „nátěrky“ – univerzální návod

Tak jsem se po dlouhé době dostala opět ke sdílení mého kouzlení v kuchyni. Dnes to budou pomázánky.

Co je základ?

Pokud chcete pomazánku na podkladu rostlinné bílkoviny, tak používám jakýkoli druh TOFU.Tento typ pomazánky je mi milejší spíše v chladnějších období. Jde o konzistenci a hustnost. V parnejších období se mi zamlouvá spíše podklad luštěnin. Je více fresch a chutě se dají vyladit lépe kořením. Ale každý máme svůj apetit, tak je třeba to hlavně vyzkoušet. Jde o to, vypustit veškeré základy živočišného rázu, aby jste si zbytečně na jaro nezahlenovaly střeva kaseinem, což je enzym v živočišném mléce, který neumí vaše tělo trávit po šestém roku života.

Další ingrediencí, která není moc známa je TAHINI. Je to rozdrcené sezamové semínko. Běžně se prodává ve zdravých výživách. Přidávám ho do všech pomazánek jako pojivo.

No ted jen dle libosti zbytek…. k základu pak je nejlepe přidávat kořenovou zeleninu, cibuli česnek a koření dle chuti. Zeleninu můžeme bud jen nastrouhat na jemno a přidat k tofu nebo k rozmixovaným lustěninám. Dobrou variantou je i orestování na pánvi společně s cibulkou, kdy pomazánka chytne sladší podtext a je velice jemná. Opět čerstvější variata je vhodna na teplá období a vařená spíše na chladnější.

Nakonec to nejjednodušší. Vše rozmixujete tyčovým mixérem a vytvoříte krém pro snadné natírání. Ve fresh variantách můžete na závěr vmíchat na jemno nakrájenou pažitku, nebo i cibuli. Nebo jen část rozmichovat a část nastrouhat na jemno. Dle inspirace a denního naladění, jak je to u mě.

Je to opravdu jen základní kámen. Samy si můžete vytvořit své originální recepty. Ale učite vás pro začátek nenechám ve štichu. Pro inspiraci vám tu nasdílím své oblíbené varianty 🙂

  1. RYBÍ: klasika našich babiček a maminek. Základ je uzené tofu a pak jen rybičky dle chuti a cibulka. Bud vše rozmichujete a pomazánka se stane více pikantní díky silici cibule nebo cibulku orestujte, a pak vše zjemníte třeba pro vaše děti. Já ještě přidávám pro pikatní chut kajenský pepř a uzenou papriku (běžne k dostání).Samozdřejmě nesmí chybět sůl :-).
  2. DÝNOVÁ: Základ u této pomazánky je různý : marinované, bylinkové, ale i čistě bílé tofu. Jak už sám název vypovídá tak dýně je další proprietou ( máslová, Hokaido….). Lehce povařit na páře, aby se lépe mixovala. Trochu kari a kurkumi a lžičku dijonské hořčice. Ve fresch variantě lze na jemno nastrohat mrkvičku a po vymixování přidat. U dýnových pomazánek  nemusíte ani přidávat TOFU a i tak vytvoří potřebnou krémovou konzistenci na nátěr.
  3. FAZOLOVÁ: Plechovka červených fazoly, cibule, mrkev, pazitka nebo jarní cibulka,tofu, sůl, uzená paprika. Mrkvičku a cibuli orestujete do zlatova. Tofu nakrájíme na jemno, přidáme fazole a orestovanou zeleninu. Vše vymixujete a na závěr přimícháte najemno nakrájenou pažitku nebo jarní zelenou cibulku. Bašta největší :-). Výborná varienta je i s naklíčenou fazolí mungo.

Tak snad jsem zasyla nějaké nové inspirace do vaší kuchyně i jídelníčku. Není to nic náročného. Pokud opravdu chcete tělu pomoci, tohle jsou ty malé kručky ze zóny komfortu, kterými můžete začít jít vstříc zdraví a zároven i svému apetitu.

10997455_1412305005740661_4064434802860566338_n