1 díl: Základní rysy jídelníčku jednotlivých krevních skupin
Jak jsem slíbila, vše bude opravdu jednoduché a pro laiky konzumovatelné :-). Pro absolutní začátečníky si jen zopakujeme co jsou krevní skupiny a jak se rozdělujeme a proč vlastně se tímto tématem zabývám.
V prvním díle bych chtěla položit základní kameny pro orientaci vaší krevní skupiny.
Na ulici, kde bydlí vaše krevní skupina se píše adresa genu 9q34 :-D. Tohle mě opravdu pobavilo. Ale samozřejmě je to jen pro zpestření, dále žádná genetika následovat nebude. Tato adresa vám předurčuje skupinu 0, A, B nebo AB, a zároveň ovlivňuje další sousedy (geny) v bezprostřední blízkosti. Tím se vysvětluje, proč má krevní skupina vlastně vliv na další systémy jako trávící enzymy a hormony, které ovlivňují nervový systém. Jsou to jen sousedi.
Základní profily krevních skupin:
1) skupina 0
Je to celosvětově dominantní krevní skupina, která dává člověku mnoho plusů i mínusů. Prvotní nositel této skupiny byl agresivní predátor, který měl silnou intuici k boji za svou pozici. Trávící, metabolické a imunitní systémy se navzájem doplňují, tak aby dospěly k síle a houževnatosti. Genetické dědictví této skupiny nabízí sílu, produktivitu, energii, dlouhý život a optimismus.No nejsem já to šťastný jedinec – ať žijí „nulky“.
RADY:
- Jezte živočišné bílkoviny několikrát týdně, jsou vašim zdrojem energie a síly, podporují váš metabolismus
- dopřejte si pravidelný porce ryb – zlepšuje funkci štítné žlázy, která je vaší baterkou houževnatosti.
- nekonzumujte žádné nebo malé množství mléčných výrobků jsou špatně stravitelné
- vyhýbejte se pšenici a pšeničným produktům, kukuřici,bramborám, arašídům
- omezte přísun luštěnin – fazole, čočka
- jezte hodně zeleniny a ovoce
Známky toxicity u skupiny 0:
- časté záněty – kloubů a jiné bolesti neurčitelné povahy, menstruační potíže
- problémy se shazováním nadváhy, nadměrné zadržování vody
- střevní problémy – křeče a nadýmání, potíže s vyprazdňováním
- vyčerpanost, dušení hyperaktivita
- nesnášenlivost sacharidů způsobující únavu
2) skupiny A
Tato skupina je opravdovým opakem skupiny předchozí, jak duševně, tak i po metabolické stránce. Je samotným mocným propojením těla a mysli, které bylo důležité v době, kdy člověk přecházel od lovu k zemědělství a usedlému stylu života. Došlo k rapidnímu omezení přísunu masa a začaly se využívat živiny ze sacharidových zdrojů. Proto změny nastaly i v trávicím systému.
RADY:
- omezte cukr, kofein a alkohol – zvyšují stres a zpomalují metabolismus
- nevynechávejte jídla – snídaně je královnou jídel
- vyhýbejte se konzumaci masa – max. 2x týdně
- zdrojem bílkovin jsou sojové produkty a mořské plody
- jezte luštěniny – jsou pro Vás hlavním zdrojem proteinu
- minimalizovat pšeničné produkty – hlavně u lidi se sklonem k nadváze
- vyhýbejte se – syceným nápojům, zelí, banán, rajčata
- jezte hodně ovoce a zeleniny
Známky toxicity u skupiny A:
- kožní problémy – lupénka, ekzémy, akné
- bolesti hlavy – skleslé a mdlobné stavy
- záněty žaludku, které vedou až k zápachu z úst
- hypoglykemie – nízká hladina cukru
- vysoký cholesterol
- ostře zapáchající stolice
3) skupina B
U nositelů skupiny B panuje značná flexibilita. Mají schopnost se pohybovat oběma směry. Dá se říci, že spíše potřebují rovnováhu mezi živočišným královstvím a říši rostlin. Ani toto vyvažování není jednoduché.
RADY:
- jezte středně velké porce masa několikrát týdně
- dopřejte si studenovodní ryby bohaté na tuk
- vyhněte se kuřecímu masu, kukuřici, pohance, čočce, arašídům, sezamovým semínkům, rajčatům
- jezte dostatek vhodné zeleniny a ovoce
Známky toxicity u skupiny B:
- nedostatek libida
- oběhové nedostatečnosti – studené ruce a nohy, hemeroidy, křečové žíly
- citlivost na světlo a vůně
- pocity plnosti
4) skupina AB
O této skupině se věří, že existuje pouze 1000 let a představuje pouhé 2-5% z celkové populace. Má svůj jedinečný profil. Je jako chameleon. Vznikla vzájemným promícháním všech skupin, a tím i je charakteristická na svém trávení, produkci hormonů a imunitních reakcí.
RADY:
- omezte červené maso a kuřecí
- základním zdrojem bílkovin jsou sojové produkty a mořské plody
- vyhněte se čerstvému mléku, začleňte spíše výrobky s probiotickou kulturou
- pravidelně konzumujte studenovodní ryby
- omezte kukuřici, pohanku, fazole
- zvýšený přísun vit.A – špenát mrkev, brokolice – podpora střev
Známky toxicity u skupiny AB: jsou identické jako u skupiny B
Toto jsou jen základní pilíře. Podrobné věci se dozvíte v následujících dílech, ať se můžete snáze orientovat, jak ve svých jídelníčcích, tak i v regálech při nakupování.
- Publikoval
Martina Kopečná
- v kategorii Návod na moje tělo
4.11.2015 23:25
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 1 díl: Základní rysy jídelníčku jednotlivých krevních skupin
Kontakt
Bc. Martina Kopečná
Denisova 294/29, 779 00 Olomouc – 2. patro
Tel.: +420 731 472 971 Email:olomouckopecna@gmail.com