+420 731 472 971

olomouckopecna@gmail.com

Špaldová bábovka – vegan

Nejsme zrovna pekařka, takže tohle berte opravdu absolutně jako vykročení z komfortní zóny. Jelikož jsem dostala pravidelnou Biobedýnku od moji rodinky, která byla plná jablíček tak jsem vymyslela tento receptík. Samozřejmě inspirace byla a odkud?! BIO Lenka. Je to stránka kterou jsem dostala jako tip od moji guru Petulky z Osho Lee. Tímto děkuji 🙂

Co potřebujeme:

  • 2 hrnečky špaldové mouky
  • 100 g mandle – loupané, namočené přes noc
  • 4 jablíčka
  • 1 hrneček ovesných vloček
  • skořice
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžíce Tahini
  • rýžová mouka
  • slunečnicový olej
  • med nebo rýžový sirup

Začneme tím že si připravíme předem naložené mandle. Můj kamarád tyčový mixér nemůže chybět. Mandle rozdrtíme do úplné mléčné podoby. Kdo chce může směs přecedit přes plátno, aby bylo jen mandlové mléko. Já tam dala vše. Nastrouháme 3 jablíčka do větší misky. Přidáme špaldovou mouku, mandlové mléko, lžíci medu( dle chuti ), vločky, tahini, kypřící prášek, skořici. Opět se nám vytvořila směs. Jsem malinko na ty „šlichtoidní“ konzistence, ale myslím, že i tak Vám to bude chutnat :-). Promícháme a popřípadě přidáme ještě ořechy, rozinky, kdo co má rád. Vymastíme jakoukoli formu slunečnicovým olejem. Já použila bábovku. Vysypeme rýžovou moukou a směs vlijeme do formy. Poslední jablíčko nakrájíme na měsíčky a proložíme tím těsto. Dle mého gurmánství je lepší více, jelikož je pak chutnější a kypřejší. No a nakonec pečeme jako klasickou buchtičku nahoře i dole. CCa 200 stupňů. Ani nevím jak dlouho. Moje maminka mě naučila tradičně do buchty píchnout špejlí. Když se na špejli nic nevytáhne je upečená :-). Myslím že tohle pekařky určitě znají, ale jak říkám já jsem nováček v tomhle oboru. Ať vám chutná a já jdu s jednou porcí zrovna na návštěvu k Eričce.

12108285_1154631991218279_4873942296746683400_n PS: zcela bez vajíček i mléka – takže VEGAN. nevím jak se tohle přihodilo, že z totálního masomana je tedy jen částečný vegan :-)))))